Jednom kada počneš sebe cijeniti, ne možeš više ići starim stopama. Tada otpuštaš sve ono što te do tada gušilo, sputavalo i stiskalo. Slika u ogledalu postaje ljepša, bistrija kao da gledaš neku drugu osobu. Ti tada i jesi druga osoba.

Ona koja sebe poštuje, ima svoje granice i ne dopušta da se prema njoj ponašaju kako tko želi. Ta osoba ne pristaje više na mrvice ili lažna obećanja. Ona živi u stvarnosti, čvrsto sa nogama na zemlji, ali ipak slobodna da pruža svoja krila u smjerovima koji ju čine sretnom.

Jednom kada shvatiš da ne postoji nitko poput tebe te da si jedinstvena, cijeli svijet se mijenja. Ne svijet oko tebe, nego svijet u tebi. Tvoj maleni univerzum postaje tvoje utočište, tvoja mirna luka iz koje možeš kuda god želiš. Jutra prestaju biti sumorno teška i isprepletena stalnom borbom “Što još moram napraviti?”

Odjednom sve počinje dolaziti i odlaziti sa nekom lakoćom. Shvatiš da nikoga ne možeš promijeniti, kontrolirati ili moliti. No tada ti to ni ne treba jer imaš sebe i svoj život i ne trebaju ti u životu više osobe koje moraš moliti da te primijete. Primijetila si samu sebe.

Samoća postaje lijepi dio dana, a ne više nešto od čega treba pobjeći na bilo koji način. Ona postaje učiteljica koja vodi sve tvoje potencijale i unutrašnja stana na površinu.

Jednom kada počneš sebe cijeniti, pitaš se gdje si bila tako dugo, što si toliko čekala… Čekala si sebe, a nisi znala da si ti oduvijek tu i da samo trebaš početi gledati sebe na jedan novi način. Svu ljubav koju si rasipala na sve oko sebe, a mnogi je nisu bili ni vrijedni, sada možeš dati sebi i svome biću.

Jednom kada sebe počneš cijeniti, znaš da se sve odvija baš kako treba i da si točno tamo gdje moraš biti. Nema više opiranja i težnje da se vratiš na staro. Puštaš kontrolu, puštaš emocije, puštaš da živiš punim plućima. I nikada nije kasno za novi početak, uvijek možeš iz “sada i ovdje” započeti nešto novo.

A za to je potrebno da zagrliš sve svoje prošle dane, mjesece i godine te se s njima oprostiš, ali ih i sačuvaš u svojim mislima i tijelu kao podsjetnik što si sve prošla i što sve možeš.


Widget not in any sidebars


Widget not in any sidebars

Jednom kada sebe počneš cijeniti, ne osuđuješ više svoju prošlost i sve što si prošla. Sa suosjećanjem prilaziš tim sjećanjima ne pokušavajući iz potisnuti iz sebe. Oni nikada neće nestati, ali ti mogu postati dobar putokaz za daljnji život.

Nema te cijene kolika je tvoja vrijednost. Ponesi tu misao u svaki svoj dan.

 

Napisala: Marta Kravarščan, neurolingvistička praktičarka, life savjetnica, savjetnica u procesu gestalt psihoterapije