Ako ljudima postavite pitanje: “Što želiš u životu?”, većina će odgovoriti: “Želim biti sretan/sretna.” To je prirodno, ali zapravo da bismo bili sretni, uopće ne bismo trebali težiti za srećom.

Sreća nije cilj. Sreća nije nešto čemu bismo trebali težiti. Mislimo da je to nešto što će jednog dana doći kada se poslože sve povoljne okolnosti.

Ono što je potrebno je da živimo na način koji za nuspojavu ima sreću. Sreća proizlazi iz takvog života.

Ako provodiš vrijeme s ljudima koji su ti dragi, koje poštuješ i  koje voliš, koji je rezultat takvog života? Sretan si. Ako provodiš vrijeme s ljudima koji ti nisu dragi i koje ne voliš i ne poštuješ, prirodan rezultat je da nisi sretan. Ako radiš ono što želiš, bit ćeš sretan. I obratno.

Problem je što nam često nije jasno što želimo u životu. Potrebno je da spoznamo svoju svrhu. Razlog zbog kojeg to ne znamo je taj što ne provodimo dovoljno vremena sami sa sobom. Kad se nađemo sami sa sobom često posežemo za raznim izvanjskim distrakcijama kako bi popunile tišinu. Ali trenuci samoće i tišine su neophodni kako bismo spoznali svoju svrhu. Tišina nam govori sve što trebamo znati.

Dakle, nemoj tražiti sreću, jednostavno živi život koji ti donosi sreću.

Dario Duišin Džunić, atma.hr


Widget not in any sidebars