Razvijte novi misaoni sustav o pitanju intuicije. Potrebno je da prihvatite zamisao da su snažni »unutrašnji poticaji« i »iznenadni predosjećaji« uistinu unutrašnji glasovi koji vam nude smjernice. Svoje intuitivno jastvo zamislite kao obraćanje Boga osobno vama, jednako kao što i se vi osobno obraćate Bogu i to nazivate molitvom. Uzvratno obraćanje nije tako nemoguće, osobito ako vjerujete da se obraćate nekoj univerzalnoj inteligenciji. Upamtite: nije važno kojim imenom nazivate tu univerzalnu inteligenciju. Ja ću na ovomu mjestu koristiti izraz Bog, ali ako vi želite koristiti neki drugi, učinite tako. Oznaka nije važna. Važno je znati da ta inteligencija postoji i daje ona dio vas i sveg života.
Sprijateljite se sa svojim unutrašnjim glasovima i slušajte ih kao brižne vodiče iz nematerijalnog, duhovnog svijeta. Moja vlastita formula je sljedeća: ako nešto osjećam, tada je to stvarno; a ako je stvarno, odbijam to zanemariti.

Potpuno sam uvjeren da i svi imate puno svojih priča o tome kako vas je unutrašnji glas nagnao da se ponašate na naizgled nerazuman način, da bi se na koncu ispostavilo da ste tim ponašanjem spasili vlastiti život. Svima se to događa. Sve što se događa nije moguće pripisati samo slučajnosti ili pukoj sreći. To mora biti nešto mnogo više. Mnogi od nas redovito primaju te intuitivne signale.

Spoznajte u svojemu nevidljivom umu da predosjećaji nisu slučajni. Odgovorite na način kojim ćete izvuci korist iz te smjernice. Vi ste vođeni. Razvijajući povjerenje u te vodiče, počet ćete shvaćati ponuđene pouke iako one u tom trenu nisu sasvim jasne.

Stvaranje čuda i istinska čarolija nedostupni su mnogima od nas u zapadnom svijetu velikim dijelom zbog toga što su nas podučavali oni koji ne vjeruju vlastitoj intuiciji. Ponuđena nam je zamisao života koja gotovo sav naglasak stavlja na logično i racionalno razmišljanje te rješavanje problema. Naš je školski sustav usredotočen na stjecanje znanja istodobno doslovce zanemarujući osjećajni dio učenikova života. Intuicija, osjećajni dio života, smatra se djetinjastom, manje vrijednom i nedostojnom pozornosti. Zapravo, vaša intuicija, onaj nejasan unutrašnji glas koji tako često čujete, uistinu je važan dio našeg života kao i naša sposobnost rješavanja kvadratnih jednadžbi, čitanja poezije ili odstranjivanja tjelesnih otpada. Ona je tu i stvarna je.

Obratite pozornost jer, istinska će čarolija postati vaš način života tek kad prevladate vjerovanje da je spoznajno znanje nadređeno intuiciji i osjećajima.
PRIJEDLOG ZA PRIMJENU OVOGA MISAONOG SUSTAVA:

Jednom dnevno vježbajte slušanje i prihvaćanje savjeta svoje intuicije. Razgovarajte sami sa sobom potvrđujući moć svojih nevidljivih predosjećaja. Pokušajte danas samo jednom na nov način slijediti jedan od tih predosjećaja. Zaboravite na ishod i podsjetite se da slušajući te intuitivne naputke prevladavate unutrašnju mentalnu sklonost da ih zanemarite. Razvijanje pozornosti velik je korak prema razumijevanju rječnika tih intuitivnih misli. Sve vaše misli izviru iz toga brižnoga intuitivnog vodstva koje neprestano primate. Započnite fino ugađati svoje intuitivne antene kako biste znali kad treba obratiti pozornost. Ako se svjesno ugodite, možete se samo usavršiti u primanju tih intuitivnih signala.

Dr Wayne Dyer