Albert Einstein je jednom primijetio da je najosnovnija i najvažnija odluka koju moramo napraviti u svom životu zapravo odgovor na slijedeće pitanje: Živim li u prijateljskom ili neprijateljskom svemiru?

Je li to svemir koji je ispunjen neprijateljstvom, ljutnjom i ljudima koji žele mrziti jedni druge i ljudima koji se žele međusobno ubijati? To je ono što vidiš jer kad gledaš svijet na taj način, to je upravo ono što ćeš stvoriti za sebe u svom životu. Ovo je rekao jedan veliki znanstveni um. Dakle, to nije samo zanimljiva igra riječi – kada promijeniš način na koji gledaš stvari, stvari koje gledaš se mijenjaju – to je zapravo vrlo znanstvena stvar.
Da pojasnim…

Zamisli sljedeću scenu.

Ti si u svojoj kući, imaš ključeve svog automobila u ruci. Odjednom nestane struje i nema više svjetla. Ne možeš vidjeti ništa. Spotakneš se u dnevnoj sobi i ispadnu ti ključevi. Tražiš ih neko vrijeme, ali shvatiš da ih nikad nećeš naći u mraku. Ali pogledaš van i primijetiš da su ulične svjetiljke uključene. I u vašem umu dolazi ideja. Hm … Neću više biti ovdje u mraku i pokušavati naći ključeve, a vani je svjetlo. Idem tamo gdje je svjetlo i tamo ću tražiti svoje ključeve.

I tako vani tražiš svoje ključeve, pozorno pretražuješ svaki pedalj ulice i dođe ti susjed i upita što se dogodilo. Ti mu kažeš da si izgubio ključeve, a on ti se ponudi za pomoć. Nakon nekog vremena zajedničkog traženja, on ti se obrati: “Oprosti, ali gdje si izgubio ključeve?”

“Pa izgubio sam ih u kući.”

“Želiš mi reći da su ti ključevi ispali u kući, a tražiš ih ovdje na ulici? Pa to nema nikakvog smisla!”

“Ali nema mi smisla tražiti po kući kad je tamo mrak, a ovdje je svjetlo!”

Shvatiš koliko je to glupo, ali nije li to upravo ono što radimo kad imamo problem, poteškoće, borbu koja se nalazi unutar nas, a mi tražimo rješenje vani. Negdje izvan nas.
To je poput odlaska liječniku i nakon što mu objasniš simptome on počne pisati recepte.

Trebaš recept za ovaj simptom, potreban ti je recept za taj simptom… I konačno bude četiri ili pet recepata, a ti odlučiš da ćeš jedan dati majci, jedan susjedu, jedan prijatelju i još jedan svom ocu.

Tako se tvoj život neće promijeniti na bolje jer ti si taj koji se bori s teškoćama, a očekuješ da netko drugi uzima lijek, da se netko drugi promijeni, ili nešto izvan tebe.

Dr Wayne Dyer


Widget not in any sidebars