Negativnost je potpuno neprirodna. To je psihički zagađivač i postoji duboka veza između trovanja i uništenja prirode i ogromne negativnosti koja se nakupila u kolektivnoj ljudskoj psihi.

Nijedan drugi oblik života na ovoj planeti ne poznaje negativnost, osim ljudi, upravo kao što nijedan drugi životni oblik ne uništava i ne truje Zemlju koja ga održava u životu.

Jeste li ikada vidjeli nesretan cvijet ili hrastovo drvo pod stresom? Jeste ikada sreli depresivnog dupina, žabu koja ima poteškoća sa samopoštovanjem, mačku koja se ne može opustiti ili pticu koja u sebi nosi mržnju i negodovanje?

Jedine životinje koje povremeno mogu iskusiti nešto nalik na negativnost ili pokazati znakove neurotičnog ponašanja su one koje žive u bliskom dodiru s ljudima i tako se povezuju s ljudskim umom i njegovom ludošću.

Sve negativnosti uzrokovane su nakupljanjem psihološkog vremena i poricanjem sadašnjosti. Nemir, tjeskoba, napetost, stres, briga – svi oblici straha – uzrokovani su prevelikom budućnošću i premalom prisutnošću. Krivnja, žaljenje, ogorčenost, uvrijeđenost, tuga, gorčina i svi oblici proricanja uzrokovani su prevelikom prošlošću i nedovoljnom prisutnošću.


Widget not in any sidebars

Gdje god da se nalaziš, budi tamo u potpunosti. Ako ti je ‘ovdje i sada’ nepodnošljivo i čini te nesretnim, imaš tri mogućnosti: ukloni se iz situacije, promijeni je ili potpuno prihvati. Ako želiš preuzeti odgovornost za svoj život, moraš odabrati jednu od te tri opcije, ali je moraš odabrati sada. I onda prihvati posljedice.

Eckhart Tolle