Vjerovatno ste više puta čuli koliko je važno oprostiti svima koji su nas povrijedili tijekom našeg životnog puta. Jeste li se ikad zapitali zašto je opraštanje tako važno? Evo jednog kuta gledanja na opraštanje.
Prije svega opraštamo zbog sebe, a ne zbog druge strane koja nas je povrijedila, tako da opraštanje nije čin koji će nas učiniti velikim u očima drugih, nego je to cživotni stil koji nam donosi slobodu, radost, ljubav i oslobođenje. Vrlo je važno da osvijestimo koliko nam taj čin donosi blagostanja u život. Dokle god nosite u duši zamjeranje, ljutnju, dokle god ne oslobodite ljubav iz svog srca, nećete osjetiti istinsko olakšanje. Osjećaj sreće i slobode dolaze onda kad srcem oprostimo svima koji su nam nešto nažao učinili.

Pitate se kako oprostiti, ponavljate sebi: toliko su me puta povrijedili… prijatelji, roditelji, stradao sam nedužan, prevarili su me na pravdi boga itd. Na vama je samo da donesete svjesnu odluku o tome i proces opraštanja je već započeo. Ono može biti dugotrajno, posebno ako su se rane duboko urezale u vaše biće, ali znajte da je moguće oprostiti samo ako vi donesete tu odluku i počnete raditi na tome. Možda ćete se morati suočiti s patnjama koje su vam nanijeli, ali vremenom ćete osjetiti veliko olakšanje.

Šta znači oprostiti? Osloboditi samog sebe patnje i dozvoliti našem unutrašnjem biću da opet osjeti ljubav i slobodu. Opraštanje ne znači da trebate trpite nečije uvrede i neljudsko ponašanje. Tim činom dozvoljavamo sebi da ponovo uspostavimo bogom danu harmoniju bića i radost duha. Opraštanjem preuzimamo kontrolu nad svojim životom, više nismo u vlasti onog tko nas je povrijedio, slobodni smo.
Ljutnja i zamjeranje mogu biti duboko utisnuti u našu podsvijest tako da većina nije ni svjesna toga pa se onda dešava da u svojoj svakodnevnici nailazite na ljude koji vama nešto zamjeraju i onda se pitate zašto. Zamjeranje koje nosite u sebi, odražava se na sve segmente vašeg života, ljutnja i zamjeranje privlače još ljutnje i zamjeranja.

Ne samo što je važno oprostiti svima koji su nas u prošlosti povrijedili, opraštanje treba postati sveobuhvatno jer ćete se tokom cijelog života susretati sa situacijama koje u vama mogu izazvati osjećaj zamjeranja i ljutnje. Sve je to sastavni dio putovanja zvanog život i ono što je važno osvijestiti: iz takvih situacija najviše učimo, one nas potiču da rastemo. Ono što jednog čovjeka može istinski dirnuti u srce, drugog će ostaviti ravnodušnim, ono što jednu osobu može povrijediti, drugog uopće neće dotaći. Dakle, svi imamo svoju percepciju stvarnosti, odnosno ugao iz koga gledamo na stvari. Zamjeranje znači neslaganje s drugačijim pogledom na svijet i nametanje naše percepcije drugima.
Sljedeći put kad vam neko bude nametao svoje mišljenje, vi mu kažite u pravu ste, ali iz vašeg kuta gledanja i s vašeg nivoa svijesti, ne želite trošiti svoju dragocjenu energiju na uvjeravanja tko je u pravu, a tko nije. Ne dozvolite da vam druga strana narušava mir, a ako vam i naruše dobro raspoloženje, postanite svjesni da ćete time privući više takvih situacija u svoj život jer slično privlači slično po zakonima fizike. Također, znajte da sve ono što nas povređuje, signalizira nam da treba poraditi na sebi i da smo zapravo dobrim dijelom odgovorni za ono što nam se dešava. Na nama je da zavirimo duboko u sebe i zapitamo se što to nosimo u sebi što je dovelo do toga. Važno je da ne krivite nikoga, pa ni sebe naročito, nego jednostavno da svojom sviješću spoznajte sebe i svoje osjećaje.

Sada sam spreman/na oprostiti svima koji su me povrijedili! Dozvoljavam ljubavi da se useli u moje srce!

Piše: Suzana Smoljić
blis.ba


Widget not in any sidebars