Svjesnost o sadašnjem trenutku je stanje kada se fokusirate na ono što se trenutno događa baš ovdje, baš sad oko vas.

Biti prisutan u trenutku znači obratiti pozornost na sadašnjost, bez razmišljanja o prošlosti ili budućnosti, bez analiziranja ili razmišljanja što bi se dogodilo ili što se ne bi dogodilo. To je samo biti ovdje. Ili samo BITI.

Biti prisutan ovdje i sada je vrlo snažno mjesto/stanje u kojem se možete nalaziti.Daje vam pristup, na primjer:

– vašoj intuiciji. Ne možete dosegnuti vaše psihološke informacije ako niste prisutni u trenutku. One su prisutne samo u sada. Ako ih niste svjesni, tj. ako ste odsutni, propuštate jako puno poruka vaše intuicije – mogućnostima. Nemate sposobnost vidjeti toliko puno mogućnosti ako ste zapeli u budućnosti ili prošlosti, umjesto toga, obratite pozornost na “ovdje i sada”.

– vašoj spontanosti. Biti spontan znači automatski i istinski reagirati prema trenutnoj situaciji, ako niste tu, onemogućeni ste tako se ponašati. Biti prisutan i svjestan razvija vašu sposobnost da reagirate na trenutno stanje.

– vašoj autentičnosti. Kako vi možete biti vi ako uopće niste tu?

– neustrašivosti. Nemoguće je bojati se ako ste istinski prisutni u trenutku. Bez straha, puno je lakše povezati se s ostalim, izvršiti svoje ciljeve i uglavnom napraviti bilo što drugo, što god želite.

– opuštanju. Biti svjestan trenutnog momenta je puno lakše i opuštajuće, bez stresa nego biti u nekom zamišljenom mjestu u svojoj glavi, cijeli zauzeti razmišljanjima.

Kako živjeti u sadašnjem trenutku?Kako doći u stanje/kako održati – svjesnost o sadašnjem trenutku?

Predstavljamo vam tri metode, ili tri koraka. Nadamo se da će vam pomoći.

1) Budite svjesni svoga tijela

Uvijek obratite pažnju na svoje unutarnje tijelo. Poanta je da osjetite svoje tijelo iz unutra, a ne prema van (njegovu površinu), njegovo vibracijsko energetsko polje. Bez obzira na to što radili, uvijek imate to na umu što god da radili. Uvijek pokušajte zadržati pozornost na to. Eckhart Tolle piše o tome u svojoj knjizi The Power of Now.2. Postavite čarobno pitanje

Čarobno pitanje je: “A što je s ovim trenutkom?” Kada razmišljam o nečemu što se dogodilo u prošlosti, pitam se što bi se dogodilo ili što se ne bi dogodilo, ili kada se gubim u pokušavanju kontroliranja budućnosti, upitam se a što je s ovim trenutkom, događa li se ovo upravo sada? Odgovor je ne. Može se dogoditi za dva tjedna, ili u sljedećih deset minuta ili za dvije sekunde, ili se upravo dogodilo, ali sada ?! Sada se ne događa…

I onda se zapitam “Što se trenutno događa? Upravo sada u ovom trenutnom momentu? I fokusiram se na to. Prošlost je prošlost, i ne možemo je više promijeniti. A za budućnost…ona uvijek ionako dolazi drukčije nego što smo mislili da će se dogoditi. Ono što je važno je kako reagiramo na “ovdje i sada”. U svakom slučaju, to je jedina stvar nad kojom imamo kontrolu.

Kada razmišljam o nečemu što me je povrijedilo, pitam se “A sada? Dali me to sada boli? I naravno da ne boli. To je samo memorija (uspomena) iz prošlosti o toj boli. Ili ideja koja se mogla dogoditi. Memorije i ideje se konstantno grade i stvaraju unutar naših glava, ali to nisu dio naše trenutne realnosti. Kada se upitate što se trenutno sada i ovdje događa i koncentrirate se na to, bol istog trenutka nestaje.

Kada se uplašim, upitam se “A što je sa sada? Imam li sada taj problem? I odgovor je uvijek ne. Nikada trenutno nemamo probleme u ovom trenutku. Kada trenutno imamo problem, previše smo zaokupljeni instinktivnim reagiranjem da uopće ne razmišljamo o tome. Ako ste sposobni se upitati takvo pitanje, onda nemate problem.

Otkrio sam kako je snažno to pitanje dok sam planinario i penjao se po liticama. Većim dijelom planinu sam propješačio planinareći, ali na nekim mjestima morao sam se uspinjati. Nije bilo komplicirano penjanje, ali sam bio sami penjao se bez bilo kakve sigurnosti. Došao sam do jednog dijela provalije koji sam trebao proći. Penjući se po jednoj strani, odronila mi se zemlja pod nogama. Ja se blago bojim visina i u nekom trenutku sam pogledao dolje. “O sranje, past ću, umrijet ću!!!I Nikada me neće ni pronaći!” Takve misli su me potpuno paralizirale tako da samo ostao zaglavljen držeći se za komadić čvrste stijene i ne mičući se uopće.

Srećom, u nekom određenom vremenu, sjetio sam se zapitati, “OK, ali što je upravo sada? Imam li sada problem? Ne prije dvije-tri minute kada sam se pokliznuo i “umro” nego upravo sada! I shvatio sam da nemam. S obje ruke i noge sam se jako dobro ukopao na čvrsti dio i nisam nikamo propadao ili klizio.

Tako sam se počeo forsirati da se svu svoju pažnju obraćam samo na trenutni moment, na sada, na moje unutarnje tijelo, na krv koja juri mojim žilama, na vjetar koji mi je puhao u glavu, na miris planine…sve dok panika nije prošla. I onda sam se ponovno zapitao, “ A sada, imam li sada problem? Još uvijek nema problema…. Ponovno sam svu svoju pažnju usmjerio na sadašnjosti taj određeni trenutak u kojem sam se nalazio te sam se polaganim pokretima uspio popeti na sigurnu stranu provalije.3. Imajte oči kao jezera

To nije samo najbolja metoda kako ostati koncentriran na trenutak koju sam pronašao nego jedinstveni trik da se suzdržite od prosudbe.

Pogledajte objekt do sebe. Obilježite ga i prosudite.

Sada razmišljajte o nečemu što vas plaši.

Sada razmišljajte o nečemu što ste radili jučer.

Ako ste obratili pozornost na vaše misli, osjetit ćete lagane tenzije ili pritisak na stražnjem dijelu glave i vrata. Ako niste navikli obraćati pozornost na takve stvari, onda će to za vas biti neprimjetno. Ali je takav osjećaj prisutan.

Vidjet ćete da vam je potrebno to malo truda za razmišljanje. Sigurno su vam poznati likovi iz japanskih animiranih crtića, s velikim očima koje prekrivaju polovicu lica? Sada zamislite da imate takve oči.

Ne mislim pritom da buljite, samo zamislite da imate takve oči i da vam one pružaju veći pogled na stvari oko vas. Kao dijete koje se divi svijetu. Velika dva oka kao dva mirna jezera.

Kada imate takve oči, tenzije i pritisak u zadnjem dijelu vaše glave i vrata nestaju. Onda tada vise ne možete prosuđivati stvari. Nije moguće biti u budućnosti ili prošlosti. Vi se tada intenzivno nalazite u sadašnjem trenutku.

Kada se nalazite u takvom stanju, veoma ste svjesni svega što se oko vas događa, spremni ste na reagiranje i poduzimanje akcija, ali ste opet beskrajno opušteni u isto vrijeme. Onda zapravo “jeste”. Tada ste “Vi”

A sada?

Nadam se da će vam ove tri metode pomoći da dostignete i održite stanje ukusne i fine sadašnjosti i trenutne svjesnosti. Trebat će vam malo da izvježbate, ali stvarno će vam se isplatiti.

Onda…fokusirajte se na “unutarnjeg sebe”. Na uzavrelu jureću krv u vama. Prespajanje neurona. Cijelo energetsko polje iznutra. Osjećate li? Zadržite dio pažnje na tome. Sada zamislite da imate dva velika snažna oka, kao dva jezera, velika i duboka…i jako mirna. Pogledajte oko sebe….što je sa sada?

Što se trenutno događa u ovom trenutku?

Kako se osjećate?

Izvor: e-kako.geek.hr

Preuzeto s portala: alternativainformacije.com