Kad se svjesnost oslobodi poistovjećenja s tjelesnim i mentalnim oblicima, postaje ono što bismo mogli nazvati čista ili prosvijetljena svjesnost, odnosno prisutnost.

To se nekolicini pojedinaca već dogodilo, a čini se da je suđeno da se uskoro počne događati u mnogo većem opsegu, iako nema nikakva apsolutnog jamstva da će se uistinu tako i dogoditi. Većina ljudi još je u zamci oblika svijesti koji pripada egu: poistovjećen s umom i prepušten njegovoj vladavini.

Ne oslobode li se na vrijeme vlastita uma, on će ih uništiti. Doživjet će pojačanu konfuziju, sukob, nasilje, bolest, očajanje, ludilo. Egoistični um nalikuje na brod koji tone. Ne skočite li s njega, potonut ćete zajedno s njim. Kolektivni egoistični um najopasnije je mahnito i razorno biće koje je ikada nastavalo ovu planetu.

Što mislite da bi se moglo dogoditi na ovoj planeti ako bi ljudska svijest ostala ista kao i dosad?
Za mnoge je ljude već sada jedino utočište koje mogu pronaći od vlastita uma povremeno povlačenje na razinu svijesti koja se nalazi ispod misli. Svatko se povlači na tu razinu noću, tijekom sna. Ali do toga u stanovitom stupnju dolazi i zahvaljujući seksu, alkoholu i drugim drogama koje smiruju pretjeranu umnu aktivnost.

Da nije alkohola, sredstava za umirenje, sredstava protiv depresije, kao i zabranjenih droga koje se sve više uzimaju, ludilo ljudskoga uma postalo bi još očitije nego što jest. Vjerujem kako bi veliki dio stanovništva postao opasan i sebi i drugima kad bi ostao bez svojih droga. Te droge vas, naravno, zadržavaju u zamci poremećaja.

Njihovo vrlo rašireno korištenje samo odlaže slom starih ustrojstava uma, kao i pojavu više svijesti. Dok pojedinačni korisnici mogu doživjeti stanovito olakšanje od svakodnevna mučenja koje im priređuje um, to ih sprečava da budu dovoljno svjesno prisutni kako bi se uzdigli iznad misli i na taj način pronašli istinsko oslobođenje.

Pad unatrag, na razinu svijesti ispod umne, na razinu predmisaone razine naših udaljenih predaka, životinja i biljaka, za nas ne predstavlja stvarnu mogućnost. Ne možemo se vratiti unatrag. Namjerava li ljudska rasa opstati, morat će krenuti na sljedeći stupanj. Svijest evoluira u cijelome svemiru u milijardama oblika.
Stoga čak ako mi i ne uspijemo, to u kozmičkom smislu ne bi bilo važno. U svjesnosti se nikada ništa ne gubi, stoga bi se svijest jednostavno izrazila kroz neki drugi oblik. Ali i sama činjenica što ovdje govorim, a vi slušate ili čitate te riječi, jasan je znak kako se nova svjesnost uistinu ukorjenjuje na ovoj planeti.

U tome nema ničeg osobnog: ja vas ne podučavam. Vi ste svijest i vi slušate sami sebe. Jedna istočnjačka poslovica kaže: »Učitelj i učenik zajedno stvaraju učenje«. U svakom slučaju, riječi same po sebi nisu važne. Ne predstavljaju riječi Istinu, nego samo ukazuju prema njoj.

Govorim iz prisutnosti, i dok govorim, možda ćete biti u stanju pridružiti mi se u tom stanju. Iako svaka riječ koju izgovorim ima svoju povijest, naravno i dolazi iz povijesti, tako i sveukupan jezik i riječi koje vam sada govorim nositelji su visokoenergetske frekvencije prisutnosti, sasvim odvojene od značenja koje prenose kao riječi.

Tišina je još moćniji nositelj prisutnosti, stoga dok ovo čitate ili me slušate kako govorim, budite svjesni tišine između i ispod riječi.
Budite svjesni praznina. Osluškivati tišinu, gdje god se nalazili, jednostavan je i izravan način da postanete prisutni. Čak ako ima buke, uvijek postoji nekakva tišina u pozadini i između zvukova. Osluškivanje tišine istoga trenutka u vama stvara duboku tišinu. Samo tišina u vama može opaziti tišinu izvana.

A što je tišina drugo nego prisutnost, svjesnost oslobođena misaonih oblika? To je živo ostvarenje onoga o čemu govorimo.

alternativainformacije / Dio iz knjige “Moć sadašnjeg trenutka – Eckhart Tolle”