Zadovoljstvo je super, ali zadovoljstvo ne bi trebala biti temeljna vrijednost oko koje ćete graditi svoj život. Pitajte bilo kojeg ovisnika kako je završila njegova potraga za zadovoljstvom. Pitajte preljubnika ili preljubnicu koja je razorila obitelj i ostala bez djece, je li ju potraga za zadovoljstvom učinila sretnom. Pitajte osobu koja se prežderavala do smrti kako joj je zadovoljstvo pomoglo da riješi svoje probleme.

Zadovoljstvo je lažni bog. Postoje istraživanja koja pokazuju kako ljudi koji usredotočuju svoju energiju na površna zadovoljstva postaju zapravo više tjeskobni, emotivno nestabilni i skloniji depresiji. Zadovoljstvo je najpovršnija forma sreće koju je najlakše postići, i najlakše izgubiti.

Ali ipak, zadovoljstvo nam se reklamira 24 sata dnevno. To je ono na što se fokusiramo. To je ono što koristimo da bismo se zatupili i čime se zaokupljamo. Ali zadovoljstvo, premda neophodno u životu u određenoj mjeri, nije dovoljno.

Zadovoljstvo nije uzrok sreće, više je posljedica. Ako ostale vrijednosti dovedemo u red, zadovoljstvo će se prirodno pojaviti kao posljedica.

Mark Manson


Widget not in any sidebars