U metežu našeg užurbanog društva velika je sreća s vremena na vrijeme disati svjesno. Svjesno disanje se može vježbati ne samo dok sjedimo u sobi za meditaciju, već i dok radimo na poslu ili kod kuće, dok vozimo, sjedimo u autobusu, gdje god se zateknemo, u bilo koje doba dana. Ima mnogo vježbi koje nam mogu pomoći da svjesno dišemo. Pored jednostavne vježbe “udah-izdah” možemo recitirati ovu strofu dok udišemo i izdišemo:

Udišem i smirujem svoje tijelo, izdišem i smiješim se. U sadašnjem sam trenutku i znam da je predivan.

“Udišem i smirujem svoje tijelo.” Kada izgovorite ove riječi, to je kao da ste na vrućini popili čašu svježe limunade. Svježina prožima vaše tijelo. Kada dišem i izgovaram ove riječi zaista osjećam da udisaj smiruje moje tijelo i um. “Izdišem i smiješim se.” Vi znate da smiješak može opustiti stotine mišića lica. Osmijeh na licu je znak da ste sam svoj gospodar. “U sadašnjem sam trenutku.” Dok sjedim ovdje ne mislim ništa. Sjedim ovdje i točno znam gdje sam. “I znam da je predivan.”

Radost je sjediti, stabilno i opušteno, vratiti se disanju, smiješku, našoj pravoj prirodi. Naš susret sa životom je u sadašnjem trenutku. Ako sada nemamo mir i radost, kada ćemo ih imati – sutra, prekosutra? Što nas sprječava da budemo sretni baš sada?

Prateći disanje, možemo jednostavno reći: “Smirenje, smiješak, sadašnji trenutak, predivni trenutak.” Ova vježba nije samo za početnike. Mnogi od nas koji smo vježbali meditaciju i svjesno disanje četrdeset ili pedeset godina nastavljamo je prakticirati, jer je ova vrsta vježbanja tako važna i tako jednostavna.

Thich Nhat Hanh