“U današnje vrijeme postoji veliki mit po pitanju duhovnosti. To je ono uvriježeno mišljenje da, ako želimo biti duhovnjaci, moramo se povući iz svijeta, otići u izolaciju. Drugim riječima – ‘duhovni život zahtjeva izbjegavanje velikih ciljeva, ambicija i zarađivanja novca’.

To naravno, nije istina. Ja duboko vjerujem da su najduhovniji ljudi oni koji svojim aktivnim djelovanjem potiču globalne promjene i napredak. To je za mene definicija iznimnih ljudi: to je svaki čovjek koji se povezao s duhovnim dijelom sebe i koji je osjetio kako ga upravo taj aspekt pokreće, inspirira, potiče njegovu radoznalost i ohrabruje.
Jedan od najvećih filozofa današnjice, Ken Wilber, napisao je divni esej na ovu temu pod imenom Egolessness. Evo što Ken u njemu piše:

Prosječna osoba smatra da bi neki duhovni mudrac trebao biti nešto manje od osobe, nekako lišen svih prljavih, kompliciranih žudnji i želja koje inače preplavljuju ljude… Mi želimo da oni budu potpuno netaknuti svim tim “niskim” strastima. I baš to stanje, ta odsutnost, ta praznina, nešto što je manje od čovjeka, od osobe – smatramo da je stanje bez ega.

Ali stanje bez ega nikako ne znači biti manje čovjekom! Dapače, ono znači biti i daleko više. Dakle, ne “minus čovjek”, nego “plus čovjek”! Znači, sve ono što spada pod normalnu osobnost i kvalitete, PLUS trans-osobne! Prisjetite se velikih jogija, svetaca i mudraca od Mojsija do Padmasambhava. Oni nisu bili nekakvi mlitavci, nego snažni pokretači koji su znali dobro prodrmati ljude – od bičevanja i rušenja stvari u hramu do zauzdavanja bijesa cijelih nacija. Oni su prodrmali svijet na njima svojstven i upečatljiv način, nikako nježnim kikotanjem. Mnogi od njih pokrenuli su masovne revolucije koje su se nastavile tisućama godina kasnije.

A te stvari nisu učinili tako da su izbjegavali fizičke, emocionalne i mentalne dimenzije ljudskosti i ega koji sve to sa sobom nosi, nego tako što su se angažirali intenzitetom i snagom koji je iz temelja protresao svijet.
Ove mudre riječi Kena Willbera pomogle su mi da razriješim neke od vlastitih unutarnjih konflikta o ideji što to znači biti duhovna osoba. Danas smatram da postoji mnoštvo načina da se bude duhovan, a jedan od njih je da se bude ispunjen energijom koja se želi manifestirati kroz stvaranje i koja ima hrabrosti izazvati status quo na duel, baš poput mnogih znanstvenika, poduzetnika i ostalih titana koji neprestano rade na projektima koji guraju čovječanstvo naprijed. Kad pogledate, što bi moglo biti veće i duhovnije od toga? Mi ne moramo birati između Bude i opakog tipa koji sve prodrma gdje god se pojavi! Ideja je da se bude sve pomalo, i nježan i opak, kad treba. Ponekad je jedini način da se bude efikasan u jednom tek kada se ovlada drugim.”

Vishen Lakhiani – “The Code of the Extraordinary Mind”

(Ova knjiga uskoro izlazi iz tiska u Hrvatskoj, predbilježbe za njezinu narudžbu se mogu izvršiti ovdje.)

Nenad Ljubić, http://nenadljubic.com/mit-o-duhovnosti/