Zahvalnost je temeljni preduvjet bilo kakve duhovnosti i svjesnog življenja. To je jedan djetinji odnos povjerenja između vas i života, u kojem znate da ste njegovo voljeno dijete i da će se život uvijek pobrinuti za vas i da nikada nećete biti napušteni.

To je spoznaja koja automatski prebacuje fokus vaše svijesti s onoga što nemate na ono što imate.
Čarolija zahvalnosti leži u tome da, kada ste od srca, iskreno zahvalni na nečemu i svjesno izrazite tu zahvalnost, vi odašiljete jednu od najčišćih i najsnažnijih energija u svemiru koja neodoljivo privlači još više toga na čemu ste zahvalni u vaš život.

Uzmite, primjerice, slučaj u kojem vam je neka osoba pripremila ukusan ručak ili vam poklonila nekakav suvenir koji je izradila. Ako se toj osobi iskreno zahvalite i pokažete joj koliko cijenite njezin trud i pažnju, ta vaša gesta će u njoj proizvesti želju da vam sljedeći put pripremi još ukusniji ručak i pokloni još ljepši suvenir, ne zbog osjećaja dužnosti, nego iz čiste radosti što ste prepoznali njezin čin ljubaznosti i dobre volje.
Isto je i sa životom. Samim prepoznavanjem bogatstva i dobrobiti kojima vas život obasipa, vi otvarate kanale za dotok još veće količine tih energija u svoju stvarnost. Svjesno izražavanje zahvalnosti od vas čini magnet za istinsko blagostanje i dobrobit na svim razinama vašeg bića, i oko vas stvara polje pozitivne energije koje automatski preobražava sve negativne misaone obrasce i energije s kojima dolazite u dodir i pročišćava ih.