Ne donosi svaki dan u životu ono što želimo. Postoje oni nakon kojih ostaju lomovi, porazi i predaje.

No stvari koje su slomljene mogu se popraviti. Nemoj odbacivati cijeli mozaik svojih postignuća ako si na samo jednom dijelu doživio neuspjeh. Kada shvatiš da si stvoren s nekom svrhom upravo ti to biva dokaz da nemaš pravo odustati nakon prvog poraza. Odvoji se od svoje drame i gledaj stvari iz veće perspektive. Rane koje si dobio, udraci koje si doživio, izdaje koje su te pogodile tu su kao poziv da kreneš naprijed bez obzira na sve.

7 300×600 CENTAR

Sve se stvari mogu promijeniti. Pretvori svoje boli u rast. Shvati da je život poput matematike, oduzima ti na jednom području da bi ti vratio na drugom. Shvati da možeš s mirom živjeti svoj život, ne zato što je u njemu sve savršeno nego zato što ti pronalaziš savršenstvo života u onom njegovom malom segmentu, što te ne brinu nevažne stvari, što se ne zamaraš beznačajnostima u kojima drugi vide silne probleme.

Stvari koje su slomljene mogu se popraviti. Nemoj prekrižiti cijelo jedno poglavlje života samo zbog toga što se u njemu dogodilo nešto što nisi želio. Najbolje u životu dolazi kada naučimo da i krivim crtama može doći nešto ispravno, kada shvatimo da nas pogreška može vratiti na pravi put, a zabluda nam pokazati smisao života. Kada se naučiš brinuti za sebe vidjet ćeš kako se lista tvojih životnih problema smanjuje.

3 ZA POGLAVLJAKako ti god bilo nemoj se okomiti na svoju dušu, nemoj reći da je ona kriva jer si drugima vjerovao i davao se više nego što su oni tebi dali. Sve je to bila škola u kojoj si trebao naučiti cijeniti vrijeme koje ti netko poklanja i prepoznati one koji su tu samo radi nekog interesa. Ljubav nije razlog da toleriraš nečije nepoštivanje. Ona je tu da osjetiš ono najbolje od života i da znaš da si živio za nešto za što je vrijedilo.

Mario Žuvela