Toksini u tijelu su, između ostalog, stvoreni i emocionalnim faktorima. Potisnuta ljutnja, na primjer, potpuno mijenja floru žučnog mjehura, žučnog kanala, tankog crijeva i pogoršava stanje pitte, uzrokujući upaljene plohe na sluzavim membranama želuca i tankog crijeva.
Na sličan način, strah i tjeskoba mijenjaju floru debelog crijeva. Kao rezultat, trbuh postaje napuhnut od plina, koji se nakuplja u “džepovima” debelog crijeva uzrokujući bol.

Ta bol se često može zamijeniti s problemima srca ili jetre. Zbog loših efekata potiskivanja preporučeno je da se ni emocije, niti bilo kakvi tjelesni porivi kao kašalj, kihanje i puštanje vjetrova ne smiju potiskivati. Potisnute emocije stvaraju neravnotežu vate koja utječe na agni, tjelesni autoimunološki odgovor.

Kada je agni slab, normalna imunološka reakcija može izostati. To može uzrokovati alergije na neke tvari, kao što su pelud, prašina i mirisi cvijeća. Alergije se ne mogu radikalno izliječiti korištenjem antihistamina zbog njihovog izvora u potisnutim emocijama.

Drugi uzrok alergije su crijevni paraziti. Na primjer, ako su amebe prisutne u debelom crijevu, to može uzrokovati alergiju na pelud žitarica.

Osobe koje su rođene sa slabim imunološkim reakcijama često pate od alergija zato što su alergije u bliskoj svezi s imunološkim odgovorima tijela. Na primjer, osoba rođena s pitta gradom bit će prirodno osjetljiva na ljutu, začinjenu hranu koja pogoršava pittu. Na isti način, potisnute pitta emocije kao što su mržnja i bijes također mogu povećati jaku osjetljivost na onu hranu koja pogoršava pittu.


Widget not in any sidebars

Ljudi s kapha gradom su vrlo osjetljivi na hranu koja pogoršava kaphu. U takvim osobama, kapha hrana kao mliječni proizvodi stvaraju smetnje: kašalj, prehladu, kongestiju i hripanje. Osobe koje potiskuju kapha emocije kao što su vezanost i pohlepa će imati alergijske reakcije na kapha hranu.

Ayurveda preporuča promatranje tih emocija s nevezanošću, a potom dozvoljavanje njihovog oslobađanja. Kada su emocije potisnute, to će uzrokovati uznemirenja uma i s vremenom narušavanje različitih funkcija tijela.