Za yogija voda je veliki lijek Prirode – njezina snažna obnavljajuća sila. On vjeruje u njezinu slobodnu primjenu iznutra i izvana.

Metoda liječenja vodom nije nepoznata ni zapadnom svijetu. Brojni zapadnjački učitelji koristili su je na najdjelotvorniji način.

Ova je metoda primjenjivana na tisućama ljudi – i to s odličnim rezultatima. Slijedi vrlo zanimljivi uvod iz knjige Voda i Zdravlje: Indijske Vježbe za Pročišćenje – Yogi Ramacharaka.

Među indijskim yoginima sustav Hatha yoge se slijedi, prakticira i poučava u mnogim formama. Brojni žitelji Indije ne poznaju nijednu drugu formu tjelesne kulture ili metodu higijene kojom bi održavali zdravlje i fizički vitalitet.

Postoji jedna faza Hatha yoge koja čini dio ovoga velikog sustava prirodnog liječenja. Njega trebaju shvatiti i provoditi oni koji žele održati zdravo stanje tjelesnog organizma.

Smatramo da ga je vrijedno detaljno razraditi i protumačiti u posebnoj knjizi – Voda i zdravlje: indijske vježbe pročišćenja vodom.

Odgovarajući na mnogobrojne zahtjeve čitatelja koje je zainteresiralo naše predstavljanje općih smjernica Hatha yoge, ugradili smo u ovu knjigu pojedinosti spomenutog sustava.Prana – vitalna sila

Metoda liječenja vodom nije nepoznata zapadnom svijetu. Brojni zapadnjački učitelji koristili su je na najdjelotvorniji način. Ova je metoda primjenjivana na tisućama ljudi, i to s odličnim rezultatima.

Mora se priznati da istočni i zapadni sustavi liječenja vodom imaju mnogo zajedničkoga ukoliko se primjenjuje aktualna metoda, premda Hindusi teorijom “prane” objašnjavaju brojne rezultate polučene ovom metodom.

Razumijevanje praničnog načela i njegove uloge terapeutskog posrednika u povezanosti s liječenjem vodom bacit će novo svjetlo na čitav sustav primjenjivanja vode na liječenje tjelesnih poremećaja. Prana je, kao što naši studenti znaju, veliko univerzalno energetsko načelo koje prožima sve stvari i koje ima jedno od svojih očitovanja u onomu što je poznato kao “vitalna sila” u svim živim bićima.

Prana se nalazi u hrani, vodi i zraku. U ove tri forme mogu je koristiti sva živa bića i pretvarati u vitalnu energiju ili pranu u njezinom obličju žive sile. U našem djelu Hatha yoga pokazali smo kako se prana može dobiti iz hrane, a time prenijeti i preobratiti u vitalnu energiju i živu silu.

U našoj knjizi Disanje i zdravlje pokazali smo pak kako prana iz zraka može biti prenesena i pretvorena u vitalnu energiju i živu silu. U ovoj maloj knjizi pokazat ćemo vam kako prana, koja se nalazi u vodi, može biti preobražena u druge oblike energije koji nastoje osnažiti i ojačati ljudsko tijelo, otkloniti fizičke poremećaje i promovirati zdravlje i snagu. Naravno, nije nužno da osoba vjeruje u postojanje prane da bi ostvarila dobrobit iz liječenja vodom.

Svojstva vode otvorena su za sve, dostupna su svima onima koji u to vjeruju ili ne vjeruju. No ta se činjenica upoznaje kada um spozna nazočnost prane u zraku, hrani i vodi. Stoga se čini da dolazi do očitovanja posebne prijemčivosti na njezin utjecaj, što nedostaje  onima koji se s njom nisu upoznali.

Postoji dobar razlog za to, ali nećemo to ovdje objašnjavati jer bi nas taj pokušaj odveo u kraljevstvo mentalnih uzroka i posljedica, što je strano svrsi i cilju ovoga sažetoga uratka. Zato ćemo se zadovoljiti prizivanjem vaše pozornosti na prisutnost prane i posljedice koje ona stvara kada je ispravno primijenjena, a zatim temu prepustiti studentovom stvarnom i praktičnom ispitivanju.Tekuća voda sadrži više prane

Prana prožima svaku kapljicu vode, iako u različitim stupnjevima. Svježa tekuća voda sadrži mnogo veću količinu prane od vode stajaćice.

Slično tomu, voda koja se drži u cisternama, tankovima i posudama izgubila je veliku količinu svoje izvorne prane. Proključala voda također je izgubila mnogo od svoje prane.

Izgubljena prana može se obnoviti prolaskom vode kroz zrak, izlijevanjem iz jedne posude u drugu kako bi se prozračila, to jest zasitila zrakom. Destilirana voda obično gubi mnogo od svoje prane, koja se, međutim, može obnoviti prelijevanjem iz jedne posude u drugu, kroz zrak.

Razumijevanje ove činjenice objasnit će nam zbog čega obična destilirana voda gubi određenu količinu svog “života”, što zapažaju oni koji piju destiliranu vodu radi očuvanja zdravlja.

Proključala voda uvijek se doima bljutavom ukoliko se ne prelije kroz zrak, čime ponovno apsorbira pranu. Zapadnjačka znanost ne tumači ove dobro poznate činjenice, ali Hindusi shvaćaju da je uzrok tomu gubitak ili otjecanje prane.

Pri korištenju vode za piće uvijek je dobro izliti je iz jedne čaše ili posude u drugu, pa opet nazad i tako nekoliko puta. Oni koji budu prakticirali ovu metodu otkrit će novo zadovoljstvo pijenja vode i primijetiti veliko poboljšanje svog općeg stanja. Tako “pranizirana” voda ima lagano okrjepljujuće i stimulirajuće djelovanje koje nije prisutno u običnoj vodi.

Osobe koje se žele riješiti želje za alkoholnim stimulansima otkrit će da je to mnogo lakše učiniti ukoliko praniziraju svoju vodu za piće. Voda u slavinama gradskog vodovoda nema dovoljno prane. To se može riješiti prelijevanjem vode na već opisan način. Malo eksperimentiranja i najveće će skeptike uvjeriti u djelotvornost ovog postupka.

Na isti način, kada želite pripremiti vruću kupku ili piti vruću vodu, stavljati tople obloge i slično, vrlo je uputno na ovaj način pranizirati vodu prije korištenja. U slučaju vruće kupke, pustite vodu iz slavine, a potom je zgrabite posudom i izlijevajte natrag u kadu određen broj puta sve dok je niste napunili svježom pranom.Voda je veliki lijek Prirode

U ovoj ćemo knjizi pokušati rabiti uobičajene zapadnjačke izraze i tumačenja sve dok su oni u podudarnosti s osnovnim idejama hinduskog liječenja vodom. Ne želimo ovaj vrijedni, praktični i jednostavni sustav okužiti nepoznatim riječima i neobičnim izrazima.

Navodit ćemo zapadnjačke atribute kao potporu našim tvrdnjama onoliko koliko je  to moguće. Hindusi imaju mnoštvo ideja i teorija koje umu Zapadnjaka izgledaju čudno i bajkovito. Namjerno ćemo izbjegavati bilo kakvo upućivanje na njih. Želimo zadržati pozornost studenta na praktičnoj metodi sustava, u povezanosti s fundamentalnom idejom.

Nećemo riskirati i voditi ga kroz usputne teorije i razmišljanja. Djelomično je to poželjno pri radu ove vrste koji će doći u ruke mnogih neupoznatih s hinduskim teorijama, koji nemaju osjećaj za čudne i nepoznate ideje, ali koji žele i trebaju praktične, aktualne metode i upute o tome.

One koji žele shvatiti hinduske ideje i učenja upućujemo na naša druga djela.

Za hinduskog yogina voda je velik lijek Prirode – njezina snažna obnavljajuća sila. On vjeruje u njezinu slobodnu primjenu iznutra i izvana. Prepoznaje je kao mlijeko iz grudi Majke Prirode koje je ona namijenila svojem potomstvu.

Niže životinje prepoznaju to svojstvo kroz instinktivne sposobnosti, ali “civilizirani” je čovjek zbog svoje arogancije spreman napustiti jednostavne putove prirode te u manje jednostavnim stvarima tražiti vrijednosti i prednosti koje se nalaze u izvornim tekućinama Prirode.

Pozivamo vas da na sljedećim stranicama poslušate najjednostavnija učenja hinduskih yogina o toj temi.

Ne dopustite da vas jednostavnost sustava spriječi u vrednovanju njegovih prednosti. U jednostavnosti se nalazi prava vrijednost, dok je opasnost u kompliciranosti. Najbolje stvari Prirode uvijek su jednostavne i “opće”.

Da bi ponovno otkrio ovu činjenicu, čovjek je morao prijeći mnogo tegobnih kilometara misli i eksperimenata. Nepoznati mislilac uvijek pronalazi svoj put koji vodi natrag k Prirodi.

Uvod iz knjige Voda i Zdravlje: Indijske Vježbe za Pročišćenje – Yogi Ramacharaka