Kada volite nekoga, prihvaćate tu osobu u cijelosti. Sa svim manama. Jer i te mane su dio te osobe. Nikad nemojte pokušavati promijeniti osobu koju volite, jer sam pokušaj da promijenite nekoga govori da volite dio te osobe, a drugi dio nije prihvaćen. Kada volite, tada jednostavno volite.

Vi želite da vas netko voli i ako vas netko voli, vi se osjećate dobro. Ali to što ne znate jest da vas drugi vole samo zato što oni žele da i vi volite njih.

To je isto kao kada netko baca mamac za ribe: on to ne baca da bi ribe jele, on to baca da bi ih ulovio. On ne želi dati hranu ribama, on to radi samo zato što ih želi upecati.

Svi ljudi koje okolo vidite da su u ljubavi, oni samo bacaju mamac da uhvate ljubav. Oni će na trenutak baciti mamac dok druga osoba ne počne osjećati da tu postoji mogućnost da dobije ljubav.
Tada će i ona pokazivati ljubav, dok oboje ne shvate da su prosjaci. Oni su napravili grešku: svatko je mislio da je ona druga osoba car.

U nekom trenutku oboje shvate da nisu dobili ljubav od onog drugog i tada nastaju neprijateljstva. Zbog toga se o bračnom životu govori da je kao pakao, jer svi vi želite ljubav, ali ne znate kako je dati.

To je osnovni uzrok svih sukoba.

Odnos između muža i žene nikada neće biti harmoničan, bez obzira kakvo usaglašavanje budete činili, bez obzira kakav brak budete imali, bez obzira kakva pravila bude društvo nametalo, ukoliko ne shvatite ovo…

Ljubav se može samo davati, ne i tražiti.

Ljubav se samo može davati. Bilo što da primite je blagoslov, to nije nagrada za ljubav. Ljubav se daje i sve što primite je samo blagoslov, to nije nagrada. Čak i ako ništa ne primite, vi ste uvijek sretni što ste bili u mogućnosti davati.

OSHO