Poznati japanski iscjelitelj Katsuzo Nishi je uvijek govorio da razlog svim bolestima treba tražiti u kralježnici. Toplo je svima preporučivao svakodnevno prakticiranje vježbe “Zlatna ribica”. Ova vježba jača kralježnicu i ima pozitivan utjecaj na opće stanje čovjeka, prenosi uspesnazena.com.U čemu je jedinstvenost ove vježbe?

Vježba “Zlatna ribica” dovodi u red živce koji izlaze iz kralježnice i oslobađa ih tlaka. Ona omogućuje, ne samo ispravljanje kralježnice, već i reguliranje fizioloških funkcija svih sustava i organa, koordinira se rad vanjskog i unutarnjeg živčanog sustava, poboljšava se opskrba krvlju svake stanice u organizmu, ispravlja se držanje, pojačava se cirkulacija krvi. Osim toga, poboljšava se funkcija crijeva, jetre, bubrega, kože, srca, mozga.

Za postizanje maksimalnog učinka, vježba se izvodi ujutro i navečer, počinjući s 1 minutom, postupno dovodeći vrijeme do 3 minute. Rezultat će biti uočen već poslije nekoliko dana i vaše tijelo će vam biti zahvalno. Zavoljet ćete ovu vježbu.Vježba “Zlatna ribica”

Početni položaj: lezite na leđa, na ravan krevet ili pod, licem prema gore; ruke istegnite što više možete i stavite ih iza glave; noge su potpuno ispravljene, a stopala su pod pravim kutem u odnosu na trup; nožnim prstima sve vrijeme težite ka licu. Pete i bedra su oslonjeni na pod (naročito potkoljeni dio).

Prije početka vježbe istegnite se nekoliko puta zaredom dok brojite do “7” i to oprezno, istežući kralježnicu na razne strane: petu desne noge vucite po podu naprijed, a objema ispruženim rukama istovremeno se istegnite u suprotnu stranu; zatim, isto to učiniti, ali na lijevu stranu (lijeva peta se kreće po podu unaprijed, a obje ruke istovremeno rastežu kralježnicu u suprotnu stranu na “7”). Ponovite to 5-7 puta, sa svakom petom i objema rukama.

Izvođenje vježbe:

Stavite dlanove ispod vratnih kralježaka: savijte laktove, cijelim tijelom težite ka podu, skupite noge, nožni prsti teže ka licu i sve “izbočine” (tj. potiljak, ramena, zdjelicu, listove, pete) treba ugibati ka podu. U tom položaju otpočeti s brzim mrdanjem (vibriranjem) tijela s desna u lijevo, kao riba koja brzo pliva. Pritom, kralježnica treba biti nepomična, a pokreću se s desna u lijevo samo tabani koji su pod pravim kutem u odnosu na tijelo, i kreće se potiljak.Zamislite da ste ribica i počnite vibrirati repićem, cijelo vaše tijelo počet će vibrirati.

Ovu vježbu treba raditi 1-2 minuta (ili brojati do 120 ili 240).

Kada ležimo sa ispravljenom kičmom na ravnom i tvrdom ležaju ili na podu, istežući maksimalno vrhove prstiju na nogama, i vibrirajući cijelim tijelom čas u jednu, čas u drugu stranu u dužini od 1 do 2 minute (ili od 120 do 240 puta), pumpanje krvi u vene se pojačava jer se naprežu mišići u svim dijelovima tijela, naročito u venama donjih udova što tjera krv natrag, ka srcu. Pritom se krvotok ubrzava.

Ispočetka će biti malo neobično, ali brzo ćete se naviknuti i zavoljeti ovu vježbu. Već poslije kratkog vremena osjetit ćete sve njene blagodati.

Pogledajte video kako se izvodi ova vježba. Video je na ruskom, ali nadam se da ćete razumjeti. Ako vam je jezik nepoznat, sve što govori ova žena (Maja Gogulan, 60 godina), opisano je u ovom članku.

uspesnazena.com

Art: Designed by Freepik