U ovom TED izlaganju, doktorica Lissa Rankin istražuje duhovne i znanstvene implikacije placebo efekta na nas. Ona govori o tome kako naše misli snažno utječu na našu fiziologiju, kada vjerujemo da možemo ozdraviti.

Placebo efekt je konkretan dokaz da tijelo ima svoj urođeni sustav samoizlječenja.Prema njenim riječima, navodno je provedeno istraživanje na 3500 sudionika koji su svi imali neizlječive bolesti kao što su rak, HIV, razne bolesti srca, itd. Fenomenom placebo efekta, njihove su bolesti nestale bez nekog posebnog liječničkog teretmana.

Lissa u svojoj prezentaciji iznosi konkretan slučaju o čovjeku imena gospodin Wright, koji je dobio lijek za koji je doista vjerovao da će mu izliječiti rak. Za nekoliko dana njegovi su se tumori smanjili na pola svoje veličine!

Nakon izvještaja u kojem je objavljeno kako lijek zapravo nije bio učinkovit, rak gospodina Wrighta se vratio. Njegov mu je liječnik u povjerenju rekao da ima kvalitetniju verziju lijeka, ali mu je zapravo ubrizgavao samo vodu. Njegovi su se tumori ponovo povukli jer je on vjerovao kako lijek djeluje.

U ovom TED izlaganju, Lissa opisuje neke od bezbroj događaja s mjerljivim dokazima u kojima su se ljudi zapravo sami izliječili. Postoje slučajevi u kojima je ljudima ponovo počela rasti kosa, koji su izliječili svoj čir, smanjili tumore i ostale znakove bolesti! Iako ovakva iscjeljivanja pokreće um, tijelo zapravo reagira.Ilustracija: Designed by Freepik