Poniznost nije slabost kao što to misle neki neuki ljudi. Naravno, preko materijalne koncepcije poniznosti to se može činiti točnim, ali to zapravo nije poniznost. Biti ponizan znači vidjeti da je Božja snaga u meni i u svemu oko mene. Prava poniznost znači biti bez lažnog ega i shvaćanja da smo mi vršioci djelatnosti. To znači postati duboka osoba koja vidi pravu istinu i Božansku ruku kako djeluje te postati instrument božanske moći.
Prava poniznost je najveća moć u cijeloj kreaciji, zbog toga što se pomoću nje povezujemo s Apsolutnom istinom. Dok god smo pod utjecajem lažnog ega, ne možemo se povezati s istinom koja se nalazi svugdje oko nas.

Poniznost nas povezuje s najvećom moći dok nas ponos povezuje s raznim nižim frekvencijama koje nam nepotrebno kompliciraju život.

To je razlog našeg postojanja u ovom materijalnom svijetu. Zbog toga što okrivljujemo druge ljude, druge situacije za našu situaciju, i zapravo nikada ne tražimo pravo rješenje, a ono je da se okrenemo prema Bogu.

Poniznost je početak pravog znanja. Poniznost i znanje ne mogu se odvojiti kao što se slatkoća ne može odvojiti od šećera.

Poniznost je temelj ljubavi.

Radhanath Swami